Briefje uit de hemel

Ron Becker | 04 september 2015

Inmiddels proberen we al enkele jaren de dingen die we doen binnen Crossroads Rotterdam hun oorsprong te laten vinden in de vragen: ‘Wat zegt God?’ ‘En wat ga je er mee doen?’. Vragen die uitnodigen om steeds opnieuw God de bron te laten zijn en zijn prioriteiten te ontdekken. Vragen die uitdagen om in vertrouwen dat ook te gaan doen. Het zijn bemoedigende vragen, omdat ze ons terugbrengen naar de essentie, maar soms ook zwaar frustrerende vragen.

Toen we begonnen met de huddles merkte ik dat we steeds meer elkaar die vraag gingen stellen: ‘maar wat zegt God?’ En in het begin kwam niet zelden de reactie: ‘Nou ik heb geen briefje uit de hemel gehad of zo’. Maar gaandeweg leerden we om Gods stem beter te verstaan en opmerkzaam te zijn voor wat hij ons te zeggen heeft. Er zijn geen briefjes uit de hemel gevallen, maar soms kwam het aardig in de buurt. En uit het verstaan van Gods stem en het daarop reageren hebben we een aantal missionaire initiatieven en ontmoetingen te danken

Vorige week zag ik in de sportschool op een van de vele schermen een videoclip langskomen (van een niet al te bijzonder nummer, maar dat terzijde) waar letterlijk briefjes uit de hemel vallen. Ze worden opgeraapt, gelezen, doorgegeven en de wereld blijkt opeens vol te zijn van briefjes uit de hemel.

Ik zag een daarin een aantal dingen terug die we zelf de afgelopen tijd hebben verkend en ontdekt met elkaar.

1. Mensen verlangen ernaar om Gods stem te verstaan

Misschien omdat het in een gegeven is in ons mens-zijn, maar ik merk dat mensen - gelovig en niet-gelovig - er voor open staan om Gods stem te verstaan. Vaak omdat ze gewoon op zoek zijn naar richting, naar bevestiging. Een deelneemster aan de Alpha-cursus zei me dat, nadat een aantal mensen uit het niets tegen haar hadden gezegd, ‘is de Alpha-cursus niets voor jou?’ en zij onverwacht info tegenkwam op internet en in de stad, zij zich afvroeg: wil God me iets duidelijk maken of zo?

2. God spreekt - voortdurend. Durf ik dat te geloven?

Jezus spreekt erover dat de schapen de stem van de herder verstaan (Johannes 10,1-5). Dat is een beeld voor de relatie tussen ons en hem, zoals die is bedoeld. En zo laat Jezus zijn intimiteit met de Vader zien als de wijze waarop zijn kinderen met de Vader mogen omgaan. De Vader spreekt, en zo doet de Heilige Geest dat ook. Hij spreekt voortdurend - maar luister ik wel? Ben ik me er wel bewust van? Durf ik het eigenlijk wel te geloven? Wat zijn de consequenties als ik dit geloof?

3. God gebruikt andere mensen

Paulus heeft het erover dat de gave van profetie bedoeld is voor opbouw, troost en bemoediging (1 Korintiers 14,3). Hij beschrijft dat in een setting waarin mensen met elkaar gaan ontdekken hoe dat werkt. Onlangs kreeg ik een app-je van iemand waarvan de strekking was: ‘hey, ik dacht even aan je, ging even voor je bidden en had de indruk dat God dit tegen je wil zeggen’. Wat volgde was een antwoord op een issue waar ik me flink zorgen over maakte. Is dat een bemoediging of niet?

4. Kan God jou gebruiken voor andere mensen?

‘Hey, ik ken je niet, maar ik had het idee dat ik tegen je moet zeggen: het komt goed!’ Zo vertelde me iemand wat hij had gedaan toen zijn oog viel op iemand die hij zag lopen. Hij had God gevraagd: wat mag ik namens u tegen deze persoon zeggen, en het antwoord was: ‘Zeg dat het goed komt!’ En dat bleek hij net nodig te hebben om te horen. Het hele idee van luisteren naar God en profetie is niet dat wij een goede tijd hebben met God (al is daar niks mis mee), maar dat we leren beschikbaar te zijn voor zijn stem voor mensen, ook mensen die hem nog niet kennen (Johannes 10,16). Wil ik daar beschikbaar voor zijn?

In de clip vallen briefjes uit de hemel. Ze worden opgeraapt, gelezen, doorgegeven en de wereld blijkt opeens vol te zijn van briefjes uit de hemel. In real life worden ze niet random naar beneden gegooid in de hoop dat iemand ze opraapt; God spreekt doelbewust en heeft mensen op het oog. En hij wil ons inzetten om die stem hoorbaar te maken. Doen we mee?

Als je wilt ontdekken hoe je als missiegroep, gemeente of kerk met elkaar kunt groeien in het luisteren naar God en profetie, check dan hier de info profetische leergemeenschap.